Scootmobiel regelgeving voor beginners

Hoewel men veel plezier kan beleven met de scootmobiel zijn er ook wel wat zaken om rekening mee te houden m.b.t. de verkeersregels. De verkeersregels van de scootmobiel zijn enigszins tricky in dat, je te maken hebt met de regels voor voetgangers en ook voor weggebruikers. Dit hangt er vanaf waar je precies rijdt. Om die reden zullen we je de meest belangrijke punten om rekening mee te houden bijbrengen.

Je mag in principe vrijwel overal rijden: stoep, fietspad, en ook op de rijbaan. Vanzelfsprekend zijn autowegen en de snelweg uitgesloten. Welke verkeersregels gelden ligt eraan waar je rijdt. De maximum snelheid verschilt dus. Op de stoep mag je tot max 6 kilometer per uur. En idealiter houd je een beetje rekening met de overige verkeersdeelnemers die op dat moment zich op de betreffende stoep bevinden. Indien je op pad gaat met andere scootmobiel gebruikers dan mag je sowieso nooit naast elkaar rijden. De reden laat zich wel reden, hierdoor blokkeert u de weg of de stoep voor alle andere verkeersdeelnemers.

Qua parkeren gelden min of meer dezelfde regels als voor andere voortuigen. Men mag parkeren bij een gele onderbroken streep en tevens speciale gehandicapten parkeerplaatsen. Let wel, dat de maximale tijd van parkeren voor beide maximaal 3 uur is. Op de stoep mag men in principe altijd parkeren mits andere verkeersdeelnemers daar maar geen hinder aan ondervinden.

Verlichting is tevens belangrijk voor scootmobiel rijders. Gebruik verlichting zoals u dat ook zou doen in de auto. Een goede kwaliteit scootmobiel is altijd uitgerust met gedegen verlichting. Een verkooppunt van kwalitatieve scootmobielen in Nederland is FastFuriousscooters.com. Wanneer men in de avond op pad gaat is het ook aan te bevelen om bijvoorbeeld een geel reflecterend hesje te dragen voor extra zichtbaarheid i.v.m. de veiligheid van andere weggebruikers.

Andere regels waar zeker rekening gehouden mee moet worden: ook als scootmobiel gebruiker mag je niet beschonken achter het stuur gaan zitten. Een helm dragen mag, maar is niet verplicht. Gebruik onder geen beding een mobiel toestel zoals een smartphone tijdens het rijden, indien je even wilt kijken voor een app notificatie o.i.d. stop dan ergens waar dit toegestaan is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s